Fietsbrug Nieuwe Driemanspolder

rustyAls je van Leidschenveen naar Zoetermeer gaat valt hij flink op, de nieuwe fietsbrug “rusty”. Op 12 december 2013 is hij officieel gedoopt tot Burgemeester Waaijerbrug. Je vindt hem prachtig of een puist in het landschap, maar opvallend is de brug zeker. Maar waarom zo’n enorme brug op deze plek? Als je uit moet spelen tegen DWO is het misschien handig, maar echt veel wandel- en fietsverkeer is er niet. En dat blijft voorlopig nog wel even zo.

Niet helemaal toevallig tekenden ook op 12 december de omliggende gemeenten, het waterschap en de provincie een nieuwe overeenkomst om de Nieuwe Driemanspolder te ontwikkelen. Dat is het gebied aan de noordzijde van de Zoetermeerse Rijweg dat door de brug verbonden wordt met het Westerpark. Het was al veel langer de bedoeling dat het gebied ontwikkeld zou worden, maar door bezuinigingen kwam het project in 2010 op losse schroeven te staan. Voor de fietsbrug was het geld al wel geregeld en ook de uitvoering kon al plaatsvinden. Voor het ontwikkelen van de Nieuwe Driemanspolder zijn nu opnieuw afspraken gemaakt, maar nu voor een kleiner plan.

De brug heeft zowel aan de kant van het Westerpark als aan de kant van de Nieuwe Driemanspolder (noordzijde) twee aansluitingen voor voetgangers en fietsers. Je kunt hierdoor van het fietspad langs de Zoetermeerse Rijweg naar het Westerpark of naar het fietspad langs de golfbaan en verder langs de A12. Naast het ontwerp en uitvoering van de brug in roestig bruin zijn ook de lantarens zeer opvallend. ‘s-Avonds valt het extra op doordat er boven de brug allemaal lampionnen lijken te hangen. Een prachtig gezicht.

nieuwe-driemanspolderrEén verbindingsweg loopt dus nog dood en dat is het pad dat de Nieuwe Driemanspolder in moet gaan. In het gebied wordt natuur ontwikkeld en is ruime plek voor recreatie door meerdere fiets- voet- en ruiterpaden en een ligwei. Een heel andere functie van het gebied is waterberging. Dat houdt in dat bij veel wateroverlast het gebied water opvangt vanuit de omliggende gebieden. Een deel is voor de zogenaamde piekbelasting en zal slechts eens in de zoveel jaar vollopen.

Er ontstaat zo in de achtertuin van Leidschenveen een nieuw recreatiegebied. Geduld moeten we nog wel even hebben; de aanleg start pas in 2016 en zal in 2020 klaar zijn. Meer informatie over het project vind je op n3mp.nl