Flexibele kantoorruimte

hnkWanneer je Leidschenveen binnenrijdt via de N14, kun je er moeilijk omheen: op het kantoorgebouw waar eerder Rijkswaterstaat en Imtech op de gevel prijkten, staat nu HNK. HNK staat voor Het Nieuwe Kantoor. Een kantoorconcept dat zich richt op de markt voor flexibel te huren kantoren en vergaderruimtes. We namen een kijkje binnen.

In het gebouw kan gewerkt worden op individuele basis in een grand cafe achtige kantoortuin. Er is Wifi, stopcontacten om je laptop in te pluggen en verschillende soorten tafels. Het is een prettige ruimte, maar als het een succes wordt, zou het ook wel erg druk kunnen zijn; het is één grote ruimte zonder tussenschotten. Wel zijn er enkele rustige hoekjes. Er is een keurige horecavoorziening die het nu nog vooral lijkt te moeten hebben van de andere huurders van het pand, zoals Imtech.

Echt rustig werken aan een bureau kan in de kantoren, of “managed offices”, zoals HNK het noemt. Bij een kijkje waren de kantoren nog erg leeg, maar het concept is al uitgerold in meerdere steden, dus kennelijk is er het vertrouwen dat het wel vol komt. Er zijn verschillende vergaderruimtes die apart te huur zijn, eventueel met extra faciliteiten.

Het flexwerken in de grote ruimte kost € 2,75 per uur; een kantoor per werkplek € 30 per dag. Wanneer je het vergelijkt met andere mogelijkheden in de omgeving, dan is het per uur flexwerken relatief goedkoop, maar het huren van een kantoor voor meerdere personen voor een langere periode vrij duur. Het flexwerken is relatief goedkoop, maar de vraag is of het voor iedereen een aantrekkelijke optie is. Veel restaurants (Van der Valk Nootdorp bijv.) bieden ook voldoende plek om een laptopje uit te klappen en rekenen geen huur. Een echte werkplek huren kan in de omgeving bijvoorbeeld ook bij de Byzaak in Ypenburg en kost daar per uur € 5,20 of € 31 per dag. Dat is dan wel inclusief koffie en thee. Op andere plekken zit je al snel vast aan langere huurcontracten.

Wellicht zijn Leidschenveense ondernemers die veel op pad zijn geholpen met de flexibele kantoorruimtes en is het fijn in de buurt eens een vergaderruimte of een werkplek te kunnen huren wanneer het nodig is. Maar het echte nieuwe werken is natuurlijk net voordat je erachter komt dat er een file staat, rechtsaf te slaan, aan het werk te gaan in de wijk en pas weer te gaan rijden als de file is opgelost. Een filewaarschuwing voor het verkeerslicht zou niet gek zijn.