Tuigwijk?

brandgangOp Twitter komen dit soort berichten regelmatig voorbij: ‘Poging tot inbraak op de Laan van Leidschenveen te Den Haag’.  Toen ik voor het schrijven van deze column even ging google-en  op de woorden inbraak en Leidschenveen, kwam ik terecht op de website van de bewonersorganisatie Leidschenveen (BOL). Wat ik daar las bevestigde alleen maar mijn vermoedens. De pogingen tot woninginbraken en de gelukte woninginbraken worden hier namelijk sinds 18 oktober 2013 bijgehouden. In bijna drie maanden zijn er 14 pogingen tot inbraak gedaan en is het bij 29 woningen ook daadwerkelijk gelukt om binnen te komen. Totaal dus 43 meldingen wat neerkomt op zo’n 3 keer per week. Vergelijk je dit met bijvoorbeeld Ypenburg dan ligt het aantal meldingen daar een stuk lager. Is Leidschenveen een ‘tuigwijk’, zoals de website GeenStijl zegt dat in de tuigwijken veel en in de kakbuurten relatief weinig wordt ingebroken.

Toen ik een paar maanden geleden door de wijk liep viel het me op dat bij aardig wat woningen al veiligheidsbeslag is gebuikt bij de voordeuren (de kerntrekbeveiliging valt snel op). Ook de alarminstallaties en camera’s kom je steeds vaker tegen. Persoonlijk denk ik dan ook dat het niet zozeer aan de woningen zelf ligt maar meer aan de omgeving. Ik zie het in de straat waar ik woon, waar slechts een enkele woning verlichting heeft aangebracht in het achterpad. Een donker achterpad lijkt mij al een goede uitvalsbasis voor een mogelijke inbreker en als er dan ook nog eens geen verlichting in de tuin of bij de achterdeur is kan een inbreker redelijk simpel aan de slag. En wat doen we als we een verdacht persoon rond zien lopen? Belt u dan?

Wat maakt Leidschenveen zo aantrekkelijk voor inbrekers? Zijn onze woningen toch minder veilig? Letten we minder op als we ’s avonds of overdag op straat lopen? Of valt hier meer te halen dan bijvoorbeeld in Ypenburg? Wat denkt u?

Wil je tips over wat je zelf kunt doen tegen woninginbraken? Kijk dan op http://www.hoeveiligismijnwijk.nl/sf.mcgi?875

Maribel van der Linden