Schoolkeuze

schoolVoor groep achters is het een bijzondere tijd. Er moet worden gekozen voor een middelbare school. Met de klas, met vriendjes of met de ouders op bezoek bij alle scholen in de buurt. En dan kiezen. Misschien wel voor je toekomst.

In Leidschenveen is er één middelbare school, maar net buiten de wijk op fietsafstand is er veel keus. Het ‘s Gravendreef biedt VMBO kader, VMBO theoretisch en HAVO. Heeft je kind een VMBO basis of een VWO advies, dan moet je sowieso buiten de wijk naar school. VWO is er al op heel korte afstand bij het Montaigne net aan de andere kant van het spoor. Voor VMBO basis en VMBO met leerwegondersteuning moet je iets verder fietsen, bijvoorbeeld naar de Westvlietweg voor het Wellant. Het Lyceum Ypenburg, het Montaigne en het Veurs Lyceum zijn grote scholen waar zowel VMBO theoretisch, HAVO als VWO wordt aangeboden. Om de ouders te paaien noemen ze VMBO hier trouwens MAVO. Wel zo makkelijk.

Als ouder lees je de Haagse scholenwijzer en ga je eens sfeer proeven op de school bij de open dag. Tuurlijk, het moet een goed gevoel geven, maar het beleid van de school en de resultaten tellen zwaar. Mijn dochter had toch wel een wat andere analyse. “Pap, de lokalen daar zijn echt raar.” “Mam, de kluisjes zijn leuk.” “Ze hebben er cup-a-soup.”

Het is ook niet normaal zoveel als er op je kind afkomt. Wat moeten ze nou verwachten? Laat ze maar goed op onderzoek gaan, sfeer proeven en ontdekken. Het gevoel dat ze erbij hebben vind ik super belangrijk.

Het onderzoek van mijn dochter met haar vriendin is bijna afgerond. Ze hadden bedacht dat ze een presentatie zouden gaan geven voor de ouders met alle voor- en nadelen van de scholen en hun keuze zo toe te lichten. Briljant. Durf dan nog maar eens wat anders voor te stellen. Eén voordeel: er zijn geen “excellente scholen” en ook geen echt slechte scholen in de directe omgeving. Dus laat maar komen.

Trots. Trots op mijn dochter en haar vriendin dat ze samen toch echt alles bleken te hebben meegewogen. Hoe vet is het er, hoe ver is het fietsen, wat zijn de resultaten, wat kun je er allemaal doen, wie gaat er nog meer naar toe, etc etc.

Het ‘s Gravendreef is dan wel lekker dichtbij, kleinschalig, maar biedt niet alles aan waardoor je als je op wat anders uitkomt tijdens het eerste jaar, je misschien naar een andere school moet. Montaigne heeft goede resultaten, is dichtbij maar een ander type onderwijs wat misschien niet voor ieder kind geschikt is. En volgens mijn dochter gekke lokalen. Het Veurs is een echte school-school. Een wat ouder gebouw, maar wel kleinschalig qua opzet, heeft goede resultaten en maakt een gedegen indruk. Lyceum Ypenburg is het meest sexy, geeft een frisse indruk, scoort bij VMBO en HAVO goed, maar bij VWO nog niet. En er is cheerleaden. Dat vind ik als ouwelul dan weer verschrikkelijk, maar kinderen vinden het geweldig.

We zijn er bijna uit.

Ronald Hendriks